Traditions reduced to the essence: the Sydney Punchbowl Mosque – DETAIL

There is a lot of raw concrete in the rooms of the Punchbowl Mosque. But not only because of the dynamic and detailed cubature, the building is very attractive, downright attractive. With other facilities for community life, which will be carried out in a second phase of construction, the mosque is arranged on a square. The entire complex is accessible via a courtyard overlooking the street. A second courtyard, more private, serves as a separation between the different functions and can be combined with events occurring in the first yard.

For men, the path leading to the mosque leads over a low room with a sloping ceiling, where they can perform ablution. The window-to-ceiling strips flood this room with natural light. The women use the remarkably unobtrusive minaret entrance, revealed only by a barrel-shaped projection in the facade. By the stairs of the tower, they then reach the two floors of the galleries from which they attend the service. The associates of Candalepas see a placement of women in the heart of the mosque, just below the dome covered with wood with Opaion. The reinterpretation of the minaret by Angelo Candalepas explains that more than the architectural form, it is the tradition and the sound of the human voice that emanates from the minaret.

The ceiling above the prayer hall is equipped with 102 cupolas cut in half, inspired by the muqarnas, a suspended arched form that derives its origins from Persian architecture. Each of the in-situ concrete domes has a 30 mm hole in the center, through which rays of light fall on the interior walls. From the first prayer from dawn to sunset, believers can see these rays roaming the walls. Reflection on the traditional details has created a high and contemporary place to practice the faith.

%d bloggers like this: